Putování po Japonsku

01.05.2016 16:21

V úterý jsme s dětmi zavítaly do knihovny na vzdělávací pořad o Japonsku. Věnovala se nám paní Věra Pokorná. Nejprve paní knihovnice ukázala dětem na mapě polohu ostrovů, na kterých se Japonsko rozkládá. Pohovořila o japonské kultuře,   (bonsai, ikebana, kimono, paravan, čajový obřad, japonská vazba, japonská zahrada, čajové misky čawan. origami) apod. 

Vyzkoušeli jsme si japonské písmo, prohlédli si japonské noviny a zkoušeli kaligrafii. Štětec se musí správně držet, kolmo k papíru a tahy štětcem musí být rázné a jednoduché. Je to umění, které se musí dlouho cvičit. Během pořadu paní knihovnice dětem předčítala z knihy Joe Hlouchy o samurajích a japonskou pohádku. Dále ukázala knihy s japonskými komiksy manga s typickými kresbami. Zmínila se o panenkách mingei a tradici ve skládání origami (např. jestřáb přináší štěstí). 

V závěru si žáci pod jejím vedením vyrobili z novinového papíru helmu kabuto, kterou si vyzdobili symbolem Japonska- zapadajícím sluncem. Tento pořad se dětem velmi líbil i proto, že se mohli aktivně zapojit a zkusit si písmo a vyrobit si helmu. Paní knihovnice je kulturou Japonska velmi nadšená a tak děti byly vhodně motivovány po celou dobu návštěvy v knihovně. Její nadšení přešlo i na děti a ty ochotně spolupracovaly.

FOTKY Z AKCE ZDE