Labyrinty světa

29.10.2015 09:13

Na pátek 16. října jsem pro žáky 5. A vybrala z nabídky vzdělávacích pořadů Městské knihovny v Lounech setkání s knihou Václava Cílka – Labyrinty světa. Na uvítanou paní knihovnice Věra Pokorná měla pro děti připravené již známé, čtení s předvídáním. Rozdala dětem úryvky z knihy, které si každý potichu přečetl. Poté měl každý odhadnout vývoj literárního příběhu, které napsal autor knihy. Zároveň si žáci podtrhali v textu slova, u kterých neznali jejich význam. Společně si význam jednotlivých slov objasnili.

Dalším úkolem bylo vytvoření ilustrace Minotaura, jak si ho děti představují. Protože děti zapojily svou fantazii, vznikly zajímavé kresby.

V závěru lekce se děti seznámily s ilustracemi labyrintů a hledali správná řešení. Kniha Václava Cílka je výjimečná a plná ilustrací významných výtvarníků, jakými jsou Pavel Čech, Iku Dekune, Matěj Forman, Renáta Fučíková, Jan Hísek, Petr Sís a mnoho dalších. Autor vysvětluje rozdíl mezi bludištěm a labyrintem:“ Bludištěm se bloudí, labyrintem se prochází“. Každý tak má možnost proplouvat fenoménem labyrintů.

Setkáním s touto knihou otevřelo dětem rozhled mezi ilustrátory nejen dětských knih. Uvědomili si velký význam ilustrace v každé knize, protože ta většinou čtenáře láká jako první. Návštěva knihovny opět posílila čtenářská gramotnost dětí. Pořady paní Pokorné mají vždy vysokou úroveň a ta se opět ukázala. Těšíme se na další setkání.

FOTO ZDE