Bertík a Čmuchadlo

22.09.2015 17:55

V pátek 18. 9. jsme s dětmi zavítaly do knihovny, kterou pravidelně navštěvujeme již pátým rokem. Z nabídky vzdělávacích pořadů jsem na doporučení zkušené paní knihovnice Věry Pokorné, tentokrát vybrala setkání s knihou Petry Soukupové - Bertík a Čmuchadlo. Kniha je určena pro čtenáře od 9 let.

Na uvítanou paní knihovnice dala dětem vyplnit tzv. alfabox na téma prázdniny. Do jednotlivých políček s abecedou měli žáci napsat slova, která mají spojena s prázdninami (A - autobus, B - bazén, C - cestování, M - meloun apod.). Některá slova se objevovala často, jiná byla velmi originální. Poté pokračovalo čtení s předvídáním. Děti po přečtené ukázce z knihy Bertík a Čmuchadlo měly odhadnout vývoj literárního příběhu. Velkým překvapením bylo autorčino pokračování. Posledním úkolem bylo vytvoření ilustrace Čmuchadla, jak si ho děti představují. Vznikly zajímavé kresby, protože děti zapojily svou fantazii.

Knihu budeme ve třídě číst na pokračování. Rovněž si děj poslechne z CD nemluvené herečkou Bárou Hrzánovou.

V závěru se děti s paní knihovnicí dohodly na využití nabídky čtenářského deníku od dětského oddělení v knihovně. Každý žák si přečte sedm dětských knížek a do deníku s názvem - Letem s dětmi k dětem, zapíší údaje o knize. V závěru školního roku ve spolupráci s knihovnou deníky vyhodnotíme a odměníme.
Tímto se velmi posílí čtenářská gramotnost dětí.

ZDE KLIDKNĚTE PRO FOTOGRAFIE Z AKCE